Frågor och svar.

Här nedan kommer lite tips och råd ifrån oss.

F: Vilka saker skall jag ta med till min dator , när jag lämnar in den för reperation?
S: Så lite som möjligt. Är det en stationär dator Ni skall lämna in, så räcker det med bara med datorn. (Undantag finns på en del slimmade PC modeller ) Är det en bärbar dator, så måste AC Adaptern medfölja.

Om vi skall installera om Windows , så är det bra om återställnings ( ”Recover CD”) skivor medföljer. Om du vill att vi skall lägga in Office paktet i din dator måste media och licensenycklar medfölja. Gäller även annan mjukvara som inte är öppen källkod eller gratis.

F: Jag har fått virus på min dator, måste man installera om Windows?
S: Både JA och NEJ! Det går och tvätta en Windows installation med antivirus mjukvara, resultatet blir aldrig 100%. Då skadlig kod samarbetar , så ett virus kan dra in ett annat virus i datorn. Virusprogrammen hittar oftast inte alla virus , och den skadliga koden kan flyga under radar , därav finns risk att de ligger fientligt sinnade program kvar datorn, vilken kan utgöra en risk för Er.

Är det en konfiguration av systemet där man har program som kanske inte finns att få tag i längre, så är en tvättning av installationen att föredra.

F: Hur installera Ni om Windows?
S: Vi använder endast Windows från säkra källor. ( Läs original media eller kopia på original media. ) , Vi installera alltid det senaste Service Packen och kör Windows update tills det inte finns någon mer uppgradering. Vi installera drivrutiner till din hårdvara som finns i datorn.

F: Min dator saknar licensnyckel för Windows, kan Ni installera Windows ändå?
S: Tyvärr inte! Du måste ha licensnycklar till din Windows för att vi skall kunna installera om Windows.

F: Installera om Windows kan jag väl göra själv?
S: Självklart, det rent tekniskt är det inte svårt att installera om Windows. Det stora problemet bruka vara att hitta drivrutiner till hårdvaran.

F: Jag har en Windows installation, som jag har lagt ner mycket tid på. Finns något sätt och snabbt komma ingång om jag skulle drabbas av ett haveri?
Ja, vi kan göra en ”image” av din hårddisk, så nästa gång din dator kraschar, så kan du snabbt återställer med dom program du vill ha i datorn.

F: Hur förvara jag mina bilder säkrast?
S: Det finns några olika problem med långvarigt förvaring av bilder.

  1. Kan vara att media bli förstört av t.ex solljus eller mekanisk påverkan.
  2. Förlust av media.
  3. Det går inte och läsa media i framtiden, eftersom det format som du har lagt bilderna på inte kan läsa i framtiden. ( Kan du obehindrat titta på en Super 8 film idag? Eller filmer som är inspelat på videoformatet Betamax? )

Är det information som du vill förvara till eftervärlden, sprid ut riskerna. Bränn ner bilderna på DVD . Skriv ut bilderna ( Helst via något fotolabb ) och förvara dem på hårddisken. En hårddisk livslängd är ca 5 år , detta är ingen garanti att den hårddisken håller i 5 år, även nya hårddiskar kan går sönder.  Ett knep är inte radera SD korten från bilder, utan man köper nya SD kort när de bli fulla. Försök och förvara bilderna på så många ställen som möjligt.

F: Jag fundera på att lägga data på extern hårddisk är det bra?
All riskspridning är bra. Tänk dock på även externa hårddisk kan gå sönder. En sak som är lite ”farligt” med externa hårddisk, är att man kan rycka ut USB anslutningen vid fel tillfälle.

F: Hur gör Ni backup?
S: Vi använder en mjukvara som gör en totalkopia av din hårddisk, detta för att garantera att vi får med all data.

F: Hur länge förvara Ni backuper av min hårddisk?
S: Vi förvara backup av din data i en vecka. Du har en vecka på att kolla igenom dina filer och se att du inte saknar något. Därefter radera vi din backup om vi inte hör om någotär fel.

F: Jag har mycket privat information på hårddisk, finns det någon risk att Ni sprider information utanför Er verkstad?
S: Svar NEJ! Vi är bara flyttgubbar av information, vi tittar nästan aldrig på folk information förutom då kunden be oss om det. Det står även på de kvitto vilka villkor som gäller , där står att vi har tystnadsplikt på all information som rör kundens information.

F: Vilken anti virusprogram rekommendera Ni?
S: Vi ser antivirusprogram mer som ett inbrottslarm, den kan varna om något händer i din dator, men inget antivirus mjukvara är 100%. Oftast har tillverkaren av antivirus program en 3 mån testperiod, där man kan utvärdera deras program. Kravet man bör ha på sitt antivirusprogram är att den skall dra så lite resurser som möjligt, helst inte varna i tid och otid. Många antivirusprogram blockera fullt legitima saker för användaren, därav stänger många av antivirusprogrammet.

F: När Ni blåser ut och installera om, får jag tillbaka alla program då?
S: På windows : NEJ
MAC : Ja!

F: Vi är ett mindre företag, vi har vår administration på vår hemma dator , som barnen använder också, är det bra?
S: Räkna med arbete vad det kostar att återställa bokföring vid en krasch. Man bör inte ha administration och ”nöjesdator” på samma maskin. Men se till och gör backup regelbundet på det filer som rör bokföringen. Se till och ha flera versioner av data sparat på olika USB stickor eller optiskt media.

F: Hur surfar jag säkert?
S: Använd gott omdöme. Men Er dator kan bli smittad ändå, även om Ni inte använder piratkopierade programm och inte porrsurfar. Även om bimbobellas blogg kan bli hackad , så ingen hemsida är idag 100% säker.

F: Jag har en begränsa budget för min dator , vilka program kan jag använda utan att lägga ner en förmögenhet på mjukvara och utan behöva piratkopiera mjukvara?

S: LiberOffice är en klockren ersättare till MS Office, Mediaspelaren VLC Media player fungera perfekt för att t.ex spela upp filmer och annan media, klara även DVD. Gimp är ett gott alternativ till photoshop och microsoft security.

F: Jag fundera på att installera Ubutnu på min dator? Ni kan hjälpa mig med detta.
S: Vi kan hjälpa till att installer ubuntu på Er dator.

 

 

 

 

Kommentera